تفریحی ، سرگرمی ، سلامت ، روانشناسی ، دانلود آهنگ ، دانستی ها
فلوتیکازون اسپری بینی عوارض،موارد مصرف،نکات مربوط به آن
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:50 | بازدید : 163 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

اسپری بینی فلوتیکازون چیست؟فلوتیکازون اسپری چه عوارضی دارد؟موارد مصرف اسپری بینی فلوتیکازون  چیست؟نکات مهم در مورد اسپری بینی فلوتیکازون چیست؟نحوه مصرف اسپری بینی فلوتیکازون چگونه است؟آیا اسپری بینی فلوتیکازون از ترشح مواد طبیعی حساسیت‌زا جلوگیری می‌کند؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد.

اسپری بینی فلوتیکازون نوعی داروی کورتیکواستروئیدی است که از ترشح مواد طبیعی حساسیت‌زا جلوگیری می‌کند. این دارو در دو نوع تجویزی و بدون نسخه وجود دارد. در ادامه با موارد کاربردی این داروی مؤثر، روش استفاده و نکات مهم آن آشنا می‌شویم،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

موارد مصرف اسپری بینی فلوتیکازون

اسپری بینی فلوتیکازون بدون نسخه (فلوناز) برای رهایی از علائم رینیت مانند عطسه، آبریزش، گرفتگی یا خارش بینی و تری یا خارش چشم استفاده می‌شود که عامل آن حساسیت فصلی یا حساسیت‌های دیگر (حساسیت به گرده، کپک، گردوغبار یا حیوانات) است.

فلوتیکازون تجویزی (Xhance) برای رهایی از علائم رینیت غیرحساسیتی (مانند عطسه، آب‌ریزش یا گرفتگی بینی که با حساسیت ایجاد نمی‌شوند) و همچنین برای درمان پولیپ‌های بینی (تورم مخاط بینی) کاربرد دارد. این اسپری را نباید برای درمان علائم مشابهی (عطسه، گرفتگی، آب‌ریزش و خارش بینی) که به‌دلیل سرماخوردگی ایجاد شده، مصرف کنید.

مقدار مصرف اسپری بینی فلوتیکازون

مقدار مصرف اسپری بینی فلوتیکازون

مقدار مصرف این دارو براساس سن، شرایط بیماری و پاسخ به درمان متفاوت است.

فلوتیکازون (تجویزی یا بدون نسخه) معمولا به‌صورت مایع برای اسپری‌کردن (افشانه‌کردن) در بینی تولید می‌شود.

زمانی که اسپری بینی فلوتیکازون برای رهایی از تب یونجه، علائم حساسیتی دیگر یا رینیت غیرحساسیتی استفاده می‌شود، معمولا روزانه یک‌ بار در هر سوراخ بینی اسپری می‌شود.

در دُزهای کمتری که پزشک تجویز می‌کند، گاهی باید روزانه دو بار (صبح و عصر) در هر سوراخ بینی اسپری ‌شود.

زمانی‌ که اسپری فلوتیکازون برای پولیپ بینی تجویز شود، معمولا روزانه دو بار و در هر سوراخ بینی یک یا دو بار اسپری کنید.

برای بزرگ‌سالان معمولا درمان با دُزهای بیشتری شروع می‌شود و سپس با بهبود علائم مقدار آن کاهش می‌یابد. اگر از اسپری برای کودکان استفاده می‌کنید، باید درمان را با دُز کمتر دارو شروع کنید. اگر علائم کودک بهبود نیافت، مقدار آن را افزایش دهید و با بهبود علائم، دُز آن را کم کنید. بادقت از دستورالعمل تجویزشده یا برچسب محصولات پیروی کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید تا مواردی را که متوجه نشده‌اید، توضیح دهند.

قبل از مصرف دارو، به آرامی، بینی خود را بگیرید (تمیز کنید). قبل از هر بار استفاده، به‌آرامی، ظرف را تکان دهید. نحوه استفاده درست را از روی دستورالعمل بخوانید.

دارو را بیشتر از مقدار توصیه‌شده استفاده نکنید، زیرا درمان سریع‌تر اتفاق نمی‌افتد و خطر عوارض جانبی بیشتر می‌شود.

این دارو بلافاصله اثر نمی‌گذارد. ممکن است شروع تأثیر دارو را ۱۲ ساعت بعد از مصرف احساس کنید؛ اما چند روز طول می‌کشد تا نتیجه کامل را ببینید.

اسپری بینی فلوتیکازون علائم تب یونجه، حساسیت، رنیت‌های غیرحساسیتی و پولیپ‌های بینی را کنترل می‌کند، اما این بیماری‌ها را درمان نمی‌کند. اگر فلوتیکازون به‌طور مرتب استفاده شود، بهتر تأثیر می‌گذارد. به‌جز درمواردی که پزشک به شما می‌گوید که درصورت لزوم از اسپری استفاده کنید، در سایر موارد فلوتیکازون را طبق برنامه منظم مصرف کنید. اگر بعد از ۱ هفته استفاده از اسپریِ بینیِ بدون نسخه، علائمتان بدتر شد یا بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.

اسپری بینی فلوتیکازون طوری طراحی شده است که فقط به تعداد مشخصی می‌توانید آن را اسپری کنید. پس از اینکه اسپری را تا تعدادی که مشخص‌شده استفاده کردید، باقی‌ماندهٔ اسپری درون بطری احتمالا دیگر حاوی مقدار مناسبی از دارو نخواهد بود. بنابراین، حساب تعداد دفعات اسپری‌کردن را داشته باشید و پس از رسیدن به تعداد دفعات مشخص‌شده، حتی اگر مایعی درون بطری باقی مانده باشد، آن را دور بریزید.


حتما بخوانید » اطلاعات قرص ریتوناویر(Ritonavir)


اگر هر سؤالی درمورد طرز استفادهٔ اسپری بینی دارید، از پزشک یا داروساز بپرسید.

رژیم غذایی خاص در طول مصرف دارو

به رژیم غذایی معمول خود ادامه دهید، مگر اینکه پزشک توصیه غذایی خاصی داشته باشد.

فراموش کردن دُز دارو

به محض اینکه به یاد آوردید، دُز فراموش‌شده را مصرف کنید. بااین‌حال، اگر به زمان دُز مصرفی بعدی نزدیک هستید، از مقدار فراموش‌شده صرف‌نظر کنید و برنامه مصرفی منظم‌تان را ادامه دهید. برای جبران مقدار فراموش‌شده از دُز بیشتر استفاده نکنید.

نحوه نگهداری دارو

درِ ظرف را محکم ببندید و دور از دسترس کودکان نگه دارید. دارو را در دمای اتاق، دور از نور، حرارت و رطوبت نگه دارید. لازم است که تمام داروها دور از نور و دسترس کودکان نگهداری شوند. بسیاری از ظروف (مانند ظروف یادآور قرص‌های هفته‌ای، قطره‌های چشمی، کرم‌ها، زخم‌پوش‌ها و اسپری تنفسی) طوری هستند که کودکان می‌توانند به‌راحتی آنها را باز کنند. برای حفاظت کودکان از مسمومیت دارویی، همیشه سر بطری را کامل ببندید و در جای امن قرار دهید که دور از نور و دسترس کودکان باشد.

داروهای اضافی باید با روش‌های مناسبی دور انداخته شود تا حیوانات، کودکان و افراد دیگر نتوانند از آن استفاده کنند. بااین‌حال، نباید این داروها را از طریق فاضلاب دور بریزید. در بعضی از کشور‌ها، برنامه‌های بازگشت دارو وجود دارد که بهترین روش به‌جای دور انداختن داروهاست. می‌توانید در این مورد با داروساز صحبت کنید.

عوارض جانبی فلوتیکازون

عوارض جانبی اسپری بینی فلوتیکازون

اسپری بینی فلوتیکازون ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. اگر هرکدام از علائم زیر شدید شد یا برطرف نشد، به پزشک مراجعه کنید:

بعضی از عوارض جانبی ممکن است جدی باشد. اگر هرکدام از علائم زیر را مشاهده کردید، مصرف اسپری فلوتیکازون را متوقف کنید و برای دریافت درمان‌های پزشکی سریع به پزشک مراجعه کنید:

  • درد شدید صورت؛
  • ترشحات غلیظ بینی؛
  • تب و لرز، گلودرد، سرفه و سایر علائم عفونت؛
  • شنیدن صدای سوت از بینی؛
  • کهیر؛
  • جوش؛
  • خارش؛
  • ورم صورت، گلو، زبان، لب‌ها، چشم‌ها، دست‌ها، پاها، مچ پاها و بخش‌های پایین‌تر پا؛
  • کوفتگی؛
  • مشکل تنفس یا بلع؛
  • خس خس سینه؛
  • احساس ضعف؛
  • خستگی غیرمعمول یا بیش‌ از اندازه؛
  • کاهش وزن؛
  • افزایش تشنگی یا ادرار؛
  • تکه‌های سفید در بینی یا پشت گلو؛
  • خون دماغ شدن شدید یا موقت.

حتما بخوانید » اطلاعات قرص پیوگلیتازون (Pioglitazone)


واکنش‌های حساسیتی جدی به این دارو نادر است. موارد بالا همهٔ عوارض جانبی نیستند. اگر عوارض جانبی دیگری دارید که در اینجا اشاره نشده است، با پزشک یا داروساز در میان بگذارید.

این دارو ممکن است سبب کندتر شدن سرعت رشد در کودکان شود. اگر کودک شما ۲ تا ۱۱ سال دارد و لازم است بیشتر از ۲ ماه در سال از اسپری بینی فلوتیکازون بدون نسخه استفاده کند یا اینکه ۱۲ساله یا بزرگ‌تر است و لازم است بیشتر از ۶ ماه در سال از این دارو استفاده کند، با پزشک کودکتان مشورت کنید.

ممکن است فلوتیکازون خطر آب سیاه یا آب مروارید را افزایش دهد. شاید لازم باشد در طول درمان با فلوتیکازون به‌طور مرتب چشم‌هایتان را معاینه کنید. اگر هرکدام از این علائم را داشتید، با پزشک مشورت کنید:

  • درد؛
  • قرمزی چشم یا ناراحتی در چشم؛
  • تاری دید؛
  • دیدن هاله یا رنگ‌های روشن اطراف چراغ‌ها یا تغییرات دیگری در بینایی.

درمورد خطر استفاده از این دارو با پزشک صحبت کنید.

موارد اورژانسی یا مصرف بیش‌ازحد (اوردُز)

اگر شخصی اسپری بینی فلوتیکازون را بلعید یا اینکه بعد از مصرف، غش کرد و نفس نکشید، بلافاصله با ۱۱۵ تماس بگیرید.

تداخل دارویی اسپری فلوتیکازون

اگر به فلوتیکازون، داروهای دیگر یا هر ماده‌ای در اسپری بینی فلوتیکازون حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز بگویید.

لازم است فهرستی از داروهای تجویزی و بدون نسخه مانند ویتامین ها، مواد معدنی یا سایر مکمل های غذایی را که مصرف می‌کنید، داشته باشید. هر زمان که به پزشک مراجعه می‌کنید یا در بیمارستان پذیرش می‌شوید، آن را همراه خود ببرید. همچنین، لازم است در موارد اضطراری این فهرست را همراه خود داشته باشید.

اسپری بینی فلوتیکازون ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد؛ پس در صورت مصرف حتما به آن اشاره کنید:

  • کلاریترومایسین (بیاکسین)؛
  • ضدقارچ‌هایی مانند ایتراکونازول (اونمل، اسپرانوکس)؛
  • کتوکنازول (اکستینا، نیزورال، زایلوژل) یا وریکونازول (ویفند)؛
  • کونیواپتان (واپریزول) و مهارکننده پروتئاز اچ‌آی‌وی (HIV) مانند آتازاناویر (ریاتاز)، ایندیناویر (کریکسیوان)، لوپیناویر (کالترا)، نلفیناویر (ویراسپت)، ریتوناویر (نورویر، کالترا) یا ساکوناویر (فورتوواز، اینویراس)؛
  • نفازودون.

همچنین اگر از داروهای استروئیدی مانند دگزامتازون، متیل پریدنوزولون (مدرول) و پریدنیزون (رایوس) برای آسم، حساسیت، خارش یا بیماری چشمی استفاده می‌کنید، به پزشک یا داروسار اطلاع دهید. شاید لازم باشد پزشک دُز دارو را تغییر دهد یا به‌دقت شما را ازلحاظ عوارض جانبی بررسی کند یا تحت‌نظر داشته باشد.

در موارد نادر، ممکن است کورتیکواستروئیدهای بینی وارد جریان خون شود که ممکن است عوارض جانبی مربوط به کورتیکواستروئید زیاد را ایجاد کند. این عوارض جانبی بیشتر در کودکان اتفاق می‌افتد و یا افرادی که این دارو را برای مدت طولانی و با دُز زیاد استفاده می‌کنند.

در موارد نادر، مصرف طولانی‌مدت داروهای کورتیکواستروئیدی باعث می‌شود که بدنتان به‌سختی به استرس‌های فیزیکی پاسخ دهد. بنابراین قبل از جراحی، درمان‌های اضطراری یا در مواردی که بیماری یا جراحت جدی دارید، به پزشک یا دندان‌پزشک خود بگویید که از این داروها استفاده می‌کنید یا در چند ماه گذشته، از این داروها استفاده کرده‌اید.

استفاده در موارد خاص

اگر به‌تازگی بینی خود را جراحی کردید، به هر دلیلی بینی شما آسیب دیده یا اگر زخمی در بینی دارید، اگر آب‌مروارید (تیره یا کدرشدن عدسی چشم)، گلوکوم یا آب‌سیاه (نوعی بیماری چشمی)، آسم (خس‌خس سینه ناگهانی، تنگی نفس و مشکل تنفس)، هرنوع عفونت یا تب‌خال چشمی (عفونتی که موجب زخم در پلک یا سطح چشم می‌شود) و توبرکلوزیس دارید یا حتی در گذشته داشتید، پزشک یا داروساز را در جریان بگذارید. همچنین اگر آبله مرغان، سرخک یا سل (نوعی عفونت دستگاه تنفسی) دارید یا در اطرافتان کسی به این بیماری‌ها مبتلا است، به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر بادار هستید یا تصمیم به بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید، به پزشک خود بگویید. اگر در دوران مصرف فلوتیکازون باردار شدید، به پزشک مراجعه کنید.

مشخص نیست که آیا این دارو وارد شیر مادر می‌شود یا خیر. در این مورد با پزشک مشورت کنید.


حتما بخوانید » اطلاعات قرص آمیودارون (Amiodarone)


نکات مهم

  • از فلوتیکازون دقیقا براساس نسخه استفاده کنید. هرگز به مقدار بیشتر یا کمتر، تعداد دفعات بیشتر یا زمان طولانی‌تر از ‌چیزی که روی برچسب بسته‌بندی یا نسخه پزشک است، استفاده نکنید.
  • اسپری بینی فلوتیکازون فقط برای استفاده در بینی است. محتویات اسپری را نخورید و مراقب باشید که به داخل چشم یا دهانتان نزنید.
  • هر بطری اسپری بینی فلوتیکازون باید تنها برای یک شخص استفاده شود. اسپری را با دیگران سهیم نشوید. ممکن است میکرب‌ها منتشر شوند.

نام‌های تجاری اسپری بینی فلوتیکازون در ایران

  • آوامیس (فلوتیکازون فوروات)؛
  • فلیکسوناز (فلوتیکازون پروپیونات)؛
  • اسپری Pirinase (فلوتیکازون پروپیونات)؛
  • اسپری بینی دیمیستا (فلوتیکازون پروپیونات).

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

خانه » سلامت

برچسب‌ها: اسپری بینی ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


هانتینگتون درمان علائم عوارض و روش های تشخیص آن 2020
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:49 | بازدید : 271 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

علائم بیماری هانتینگتون چیست؟علت بیماری هانتینتگون چیست؟چون از بیماری هانتینگتون پیشگیری کنیم؟تشخیص بیماری هانتینگتون به چه عواملی بستگی دارد؟درمان بیماری هانتینگتون چیست؟رابطه سبک‌زندگی و مراقبت‌های خانگی و بیماری هانتینگتون چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد.

بیماری هانتینگتون (Huntington’s Disease) یک بیماری ارثی است که باعث از کار افتادگی تصاعدی یا نابودی سلول‌های عصبی در مغز می‌شود. هانتینگتون تأثیر فراوانی بر توانایی‌های عملکردی فرد دارد و معمولا منجر به اختلال‌های حرکتی، فکری (شناختی) و روانی می‌شود. عوارض این بیماری در بیشتر افراد مبتلا، در دهه‌های چهارم و پنجم زندگی ظاهر می‌شوند. اما ممکن است پیش از این دوره یا بعد از آن هم خود را نشان بدهد. در ادامه با بیماری هانتینگتون و علائم آن و همینطور علت،عوارض و راه‌های تشخیص و درمان هانتینگتون آشنا می‌شوید،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

وقتی این بیماری پیش از ۲۰ سالگی ظاهر می‌شود، به آن بیماری هانتینگتون نوجوان می‌گویند. بروز زودهنگام آن، اغلب منجر به مجموعهٔ نسبتا متفاوتی از عوارض و پیشرفت سریع‌تر آن می‌شود. داروهایی برای کنترل عوارض بیماری هانتینگتون وجود دارند، اما درمان، جلوی زوال جسمی، روانی و عملکردیِ آن را نمی‌گیرد.

علائم بیماری هانتینگتون

بیماری هانتینگتون معمولا باعث اختلال‌های حرکتی، شناختی و روانی، با طیف گسترده‌ای از عوارض و نشانه‌ها می‌شود. اینکه ابتدا کدام عوارض ظاهر می‌شوند، میان مبتلایان تفاوت دارد. طی دورهٔ بیماری، بعضی اختلال‌ها برجسته‌تر شده و تأثیر بیشتری بر توانایی عملکردیِ فرد می‌گذارند.


حتما بخوانید » آب مروارید پیشگیری و روش درمان،علائم،انواع تشخیص


اختلال‌های حرکتی

اختلال‌های حرکتی ناشی از بیماری هانتینگتون هم شامل مشکلات حرکتی غیرارادی هستند و هم اختلال در حرکت‌های ارادی، مانند:

  • حرکت‌های ناگهانی یا پرشی غیرارادی (رقصاک)
  • مشکلات عضلانی، مانند سفتی یا انقباض عضله (دیستونی)
  • حرکت‌های کُند یا غیرطبیعیِ چشم
  • اختلال در راه رفتن، ایستادن و تعادل
  • مشکل فیزیکی در گفتار یا بلع

احتمالا اختلال در حرکت‌های ارادی، تأثیر بیشتری بر توانایی فرد در کار، انجام فعالیت‌های روزمره، برقراری ارتباط و مستقل ماندن می‌گذارد.

اختلال‌های شناختی

اختلال‌های شناختی که اغلب با بیماری هانتینگتون به وجود می‌آیند، عبارت‌اند از:

  • مشکل سازمان‌دهی، اولویت‌بندی یا تمرکز روی کارها
  • فقدان انعطاف‌پذیری یا تمایل به گیر دادن به یک فکر، رفتار یا عمل (درجازنی)
  • فقدان کنترل تکانه که ممکن است منجر به طغیان، عمل بدون فکر و بی‌قیدی جنسی شود
  • فقدان آگاهی از رفتارها و توانایی‌ها
  • کُندی در پردازش افکار یا «یافتن» واژه‌ها
  • مشکل در یادگیری اطلاعات جدید

اختلال‌های روانی

افسردگی رایج‌ترین اختلال روانی بیماری هانتینگتون است. این افسردگی، صرفا واکنشی به شنیدن خبر ابتلا به بیماری نیست، بلکه به نظر می‌رسد که بر اثر آسیب به مغز و متعاقب آن، تغییر در عملکرد مغزی اتفاق می‌افتد. عوارض و نشانه‌های آن عبارت‌اند از:

  • احساس زودرنجی، ناراحتی، یا بی‌حوصلگی
  • کناره‌گیری اجتماعی
  • بی خوابی
  • خستگی و نداشتن انرژی
  • فکر مداوم به مرگ، مردن یا خودکشی

حتما بخوانید » همه چیز درباره پوکی استخوان-علائم و درمان


سایر اختلال‌های روانی رایج این‌ها هستند:

  • اختلال وسواس فکری عملی (Obsessive-Compulsive Disorder): این اختلال افکار و اعمال وسواس‌گونه به همراه دارد.
  • شیدایی (Mania): این اختلال می‌تواند باعث انرژی به‌ظاهر بالا، بیش فعالی، رفتارهای تکانه‌ای و خودمهم‌انگاری شود.
  • اختلال دوقطبی (Bipolar Disorder): اختلالی که بین افسردگی و شیدایی در رفت‌وآمد است.

علاوه بر عوارض بالا، کاهش وزن هم در افراد مبتلا به بیماری هانتینگتون رایج است، به‌ویژه هنگام پیشرفت بیماری.

علائم بیماری هانتینگتون نوجوان

شروع و پیشرفت بیماری هانتینگتون در کوچک‌ترها، کمی با بزرگ‌سالان فرق دارد. مشکلاتی که اغلب خود را در اوایل دورهٔ این بیماری نشان می‌دهند عبارت‌اند از:

تغییرات رفتاری

  • از دست دادن مهارت‌های قبلا آموختهٔ تحصیلی یا جسمانی
  • کاهش سریع و قابل‌توجه در توانایی تحصیل
  • مشکلات رفتاری

تغییرات جسمی

  • انقباض و سفتی عضلات، که روی راه رفتن اثر می‌گذارد (به‌ویژه در کودکان)
  • تغییر در مهارت‌های حرکتی ظریف که ممکن است در مهارت‌هایی همچون نوشتن خود را نشان دهد
  • لرزش یا حرکت‌های ریز ناخواسته
  • تشنج

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر متوجه تغییراتی در حرکت‌ها، وضعیت هیجانی یا توانایی ذهنی خود شدید، به پزشک مراجعه کنید. شاید بیماری‌های دیگری باعث بروز عوارض و نشانه‌های بیماری هانتینگتون شده باشند. بنابراین، پیش از هر اقدامی، باید معاینهٔ کاملی انجام شود.

علت بیماری هانتینگتون

علت بیماری هانتینگتون

بیماری هانتینگتون به‌خاطر نقص ارثیِ یک ژن اتفاق می‌افتد. این بیماری اختلال اتوزومال غالب است؛ یعنی اگر فرد فقط یک نسخه از این ژن معیوب را داشته باشد، مبتلا خواهد شد.

هر فردی به‌جز کروموزم‌های جنسی، دو نسخه از هر ژن را به ارث می‌برد، یک ژن از پدر و یک ژن از مادر. پدر یا مادری که ژن معیوب داشته باشند، ممکن است نسخهٔ معیوب یا نسخهٔ سالمِ آن را به فرزند خود منتقل کند. یعنی هر بچه‌ای در خانواده، ۵۰ درصد شانس به ارث بردن ژن معیوبی را دارد که باعث اختلال ژنتیکی می‌شود.


حتما بخوانید »فلوتیکازون اسپری بینی عوارض،موارد مصرف،نکات مربوط به آن


عوارض بیماری هانتینگتون

پس از آغاز بیماری هانتینگتون، توانایی‌های عملکردیِ فرد مبتلا کم‌کم رو به وخامت می‌گذارند. نرخ پیشرفت این بیماری و مدت آن، در افراد مختلف فرق دارند. از زمان بروز بیماری تا مرگ، اغلب ۱۰ تا ۳۰ سال طول می‌کشد. بیماری هانتینگتون نوجوان معمولا طی ۱۰ سال از زمان بروز عوارض اولیه، منجر به مرگ می‌شود.

افسردگی بالینی که با بیماری هانتینگتون می‌آید، ممکن است ریسک خودکشی را افزایش بدهد. بعضی تحقیقات نشان می‌دهند که بیشتر ریسک خودکشی، پیش از تشخیص بیماری، و در مراحل میانی بیماری رخ می‌دهد، یعنی همان زمانی که فرد مبتلا کم‌کم استقلالش را از دست می‌دهد.

فرد مبتلا به بیماری هانتینگتون، در نهایت برای مراقبت و همهٔ فعالیت‌های روزمرهٔ خود، نیازمند کمک خواهد بود. او در مراحل پیشرفتهٔ بیماری، احتمالا زمین‌گیر شده و دیگر نمی‌تواند صحبت کند. اما به‌طور کلی حرف دیگران را می‌فهمد و خانواده و دوستانش را می‌شناسد.

دلایل رایج مرگ بر اثر بیماری هانتینگتون عبارت‌اند از:

  • سینه پهلو یا سایر عفونت‌ها
  • آسیب‌های ناشی از زمین خوردن
  • عوارض مربوط به ناتوانی در بلع

پیشگیری از هانتینگتون

کسانی که در خانواده‌شان سابقهٔ ابتلا به بیماری هانتینگتون وجود دارد، معمولا نگران این هستند که آیا ژن این بیماری به فرزندان‌شان هم منتقل خواهد شد یا نه. این افراد می‌توانند از تست ژنتیک و سایر گزینه‌های موجود استفاده کنند.

اگر پدر یا مادر مشکوک می‌خواهد تست ژنتیک انجام بدهد، بهتر است با مشاور ژنتیک مشورت کند. مشاور ژنتیک دربارهٔ ریسک‌های بالقوه‌ای صحبت می‌کنند، که نتیجهٔ مثبت آزمایش به همراه می‌آورد. زوج‌هایی که در چنین شرایطی هستند، باید تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند بچه‌دار شوند، یا از گزینه‌های دیگری استفاده کنند، مانند تشخیص پیش از تولد، یا لقاح مصنوعی با اسپرم یا تخمک اهدایی.

گزینهٔ دیگری که این زوج‌ها دارند، لقاح مصنوعی (In Vitro Fertilization) و تشخیص ژنتیکی پیش از لانه‌گزینی (Preimplantation Genetic Diagnosis) است. در این فرایند، تخمک‌ها از تخم‌دان گرفته شده و با اسپرم پدر، در آزمایشگاه بارور می‌شوند. رویان‌ها آزمایش می‌شوند تا ژن هانتینگتون نداشته باشند، و فقط آن‌هایی که جواب آزمایش‌شان منفی است در رحم مادر جای‌گذاری خواهند شد.

تشخیص بیماری هانتینگتون

تشخیص بیماری هانتینگتون

تشخیص زودهنگام بیماری هانتینگتون عمدتا براساس پاسخ به پرسش‌ها، معاینهٔ جسمی عمومی، بررسی سابقهٔ پزشکی خانوادگی، و معاینه‌های عصبی و روانی است.

معاینهٔ عصبی

عصب‌شناس سؤالاتی از شما خواهد پرسید و آزمایش‌های نسبتا ساده‌ای در مطب انجام می‌دهد تا این موارد را بررسی کند:

عوارض حرکتی

  • رفلکس‌ها
  • قدرت ماهیچه
  • تونوس ماهیچه‌ای
  • هماهنگی
  • تعادل

حتما بخوانید » خستگی چشم پیشگیری و حفظ سلامت چشم‌ها با 13روش مفید


عوارض حسی

  • حس لامسه
  • حس بینایی و حرکت چشم‌ها
  • حس شنوایی

عوارض روانی

  • وضعیت ذهنی
  • خُلق‌وخو

آزمایش عصب‌شناختی

عصب‌شناس آزمایش‌های استانداردی هم برای ارزیابی این موارد انجام می‌دهد:

  • حافظه
  • منطق
  • چابکی ذهن
  • عملکرد زبانی
  • منطق فضایی

حتما بخوانید »عوارض گالانتامین،نحوه مصرف و تداخل دارویی


ارزیابی روانی

برای بررسی چند عامل که ممکن است در تشخیص شما مؤثر باشند هم به عصب‌شناس معرفی خواهید شد، از جمله:

  • وضعیت هیجانی
  • الگوهای رفتاری
  • کیفیت قضاوت
  • مهارت‌های مقابله‌ای
  • عوارض اختلال تفکر
  • شواهد سوءمصرف مواد

تصویربرداری و عملکرد مغز

شاید پزشک برای بررسی عملکرد مغز، آزمایش‌های تصویربرداری مغزی تجویز کند. روش‌های تصویربرداری عبارت‌اند از ام‌آرآی (MRI) و سی‌تی (CT) اسکن، که تصویرهای دقیقی از ساختار مغز ارائه می‌دهند.

این تصویرها می‌توانند تغییرات ساختاری در بعضی جاهای مغز را نشان بدهند که بر اثر بیماری هانتینگتون به وجود آمده‌اند؛ البته شاید این تغییرات در اوایل دورهٔ بیماری ظاهر نشوند. از این آزمایش‌ها برای حذف سایر بیماری‌های مؤثر بر عوارض ایجادشده هم می‌توان استفاده کرد.

مشاوره و تست ژنتیک

اگر نشانه‌های بیماری هانتینگتون به‌وضوح دیده شدند، شاید پزشک مربوطه، تست ژنتیک هم برای یافتن ژن معیوب توصیه کند.

این آزمایش می‌تواند تشخیص اولیه را تأیید نماید، و اگر سابقهٔ بیماری هانتینگتون در خانواده وجود نداشته، بسیار مؤثر هم است، اما این آزمایش اطلاعات بیشتری برای تعیین طرح مناسب درمانی ارائه نمی‌کند.

پیش از انجام این آزمایش، مشاور ژنتیک مزیت‌ها و عیب‌های اطلاع از نتایج آزمایش را برایتان توضیح می‌دهد. مشاور ژنتیک می‌تواند پرسش‌های شما دربارهٔ الگوی ارثی بیماری هانتینگتون را هم پاسخ دهد.


حتما بخوانید »ملوکسیکام;عوارض،نحوه مصرف و تداخل دارویی


تست ژنتیک پیش‌بینی‌کننده

برای کسی که سابقهٔ خانوادگی بیماری هانتینگتون دارد، اما نشانه‌ای از این بیماری در خودش نیست هم می‌توان از تست ژنتیک استفاده کرد، که به آن تست پیش‌بینی‌کننده می‌گویند. نتیجهٔ این آزمایش، مزیت درمانی ندارد و نشان نمی‌دهد بیماری چه وقت آغاز خواهد شد یا احتمالا ابتدا چه نشانه‌هایی ظاهر می‌شوند.

شاید بعضی‌ها این آزمایش را به این خاطر انجام می‌دهند که ندانستن، باعث اضطراب بیشترشان می‌شود. بعضی‌ها هم می‌خواهند پیش از تصمیم‌گیری دربارهٔ بچه‌دار شدن، این آزمایش را انجام بدهند.

ایجاد مشکل در بیمه‌شدن یا استخدام در آینده، و اضطراب های مواجهه با یک بیماری مهلک، از ریسک‌هایی هستند که این آزمایش به همراه می‌آورد.

این آزمایش‌ها فقط پس از مشورت با مشاور ژنتیک انجام خواهند شد.

درمان هانتینگتون

درمان بیماری هانتینگتون

هیچ درمانی نمی‌تواند روند بیماری هانتینگتون را تغییر بدهد. اما بعضی داروها می‌توانند عوارض اختلال‌های حرکتی و روانی را کاهش بدهند. کارهایی هم هستند که می‌توانند به فرد مبتلا در سازگاری با تغییر در توانایی‌هایش برای مدتی کمک کنند.

روند دارویی هم در طول زمان و بسته به اهداف کلی درمان تغییر می‌کند. شاید بعضی داروها که برای درمان عوارض بیماری استفاده می‌شوند هم منجر به عوارض جانبی شده و سایر عوارض را وخیم‌تر نمایند. بنابراین اهداف و طرح درمانی مدام بررسی و به‌روزرسانی می‌شود.


داروهای اختلال‌های حرکتی

داروهایی که برای درمان اختلال‌های حرکتی استفاده می‌شوند عبارت‌اند از:

  • تترابنازین (Tetrabenazine): برای از بین بردن حرکت‌های ناگهانی یا پرشی غیرارادی (رقصاک) ناشی از بیماری هانتینگتون توصیه شده است. عارضهٔ جانبی جدی این دارو، ریسک ایجاد یا وخیم‌تر شدن افسردگی یا سایر بیماری‌های روانی است.
    خواب آلودگی، تهوع و بی‌حسی هم از سایر عوارض جانبی احتمالی هستند.
  • داروهای ضدروان‌پریشی (Antipsychotics): داروهایی مانند هالوپریدول (Haloperidol) و کلرپرومازین (Chlorpromazine) عارضهٔ جانبی جلوگیری از حرکات را به همراه دارند. بنابراین شاید برای درمان رقصاک مفید باشند. اما این داروها ممکن است انقباض‌های غیرارادی (دیستونی) و سفتی عضلات را بدتر کنند.
    داروهای دیگری مانند ریسپریدون (Risperidone) و کوئتیاپین (Quetiapine) ممکن است عوارض جانبی کمتری داشته باشند، اما باید با دقت مصرف شوند، چون شاید عوارض بیماری را بدتر بکنند.
  • سایر داروها: داروهای دیگری هم ممکن است جلوی رقصاک را بگیرند، از جمله آمانتادین (Amantadine)، لوتیراستام (Levetiracetam) و کلونازپام (Clonazepam).
    دوز بالای آمانتادین می‌تواند اثرات شناختیِ بیماری هانتینگتون را بدتر کند. ممکن است باعث تورم پاها و تغییر رنگ پوست هم بشود. تهوع، معده درد و تغییر خلق‌وخو عوارض جانبی لوتیراستام هستند. کلونازپام هم ممکن است عوارض جانبی شناختیِ بیماری هانتینگتون را بدتر کرده و باعث خواب‌آلودگی بشود. ریسک وابستگی یا سوءمصرف دارو را هم به همراه دارد.

داروهای اختلال‌های روانی

داروهای درمان اختلال‌های روانی، بسته به اختلال‌ها و عوارض آن‌ها، فرق دارند. درمان‌های احتمالی عبارت‌اند از:

  • داروهای ضدافسردگی (Antidepressants): داروهایی مانند سیتالوپرام (Citalopram)، اس‌سیتالوپرام (Escitalopram)، فلوکستین (Fluoxetine) و سرترالین (Sertraline). این داروها هم ممکن است تأثیراتی روی درمان اختلال وسواس فکری عملی داشته باشند. عوارض جانبی هم تهوع، اسهال، خواب‌آلودگی و فشارخون پایین هستند.
  • داروهای ضدروان‌پریشی (Antipsychotics): داروهایی مانند کوئتیاپین (Quetiapine)، ریسپریدون (Risperidone) و الانزاپین (Olanzapine) هم شاید جلوی ناراحتی، برانگیختگی و سایر عوارض اختلال در خلق‌وخو یا روان پریشی را بگیرند. اما این داروها ممکن است خودشان هم باعث اختلال‌های حرکتی متفاوتی بشوند.
  • داروهای تثبیت‌کنندهٔ خلق (Mood Stabilizers): این داروها، مانند والپروات (Valproate)، کاربامازپین (Carbamazepine) و لاموتریژین (Lamotrigine)، می‌توانند به جلوگیری از بالا و پایین شدنِ خلق‌وخو، ناشی از اختلال دوقطبی کمک کنند.

روان‌درمانی

روان‌درمان، یا روان‌پزشک، روان‌شناس، مددکار اجتماعی بالینی، می‌تواند با گفت‌وگودرمانی، در مدیریت مشکلات رفتاری، ایجاد استراتژی‌های مقابله‌ای، مدیریت انتظارات حین پیشرفت بیماری و تسهیل ارتباط مؤثر بین اعضای خانواده، به فرد مبتلا کمک کند.

گفتاردرمانی

بیماری هانتینگتون ممکن است کنترل ماهیچه‌های دهان و گلو را که برای ایجاد صدا ضروری هستند، ضعیف کند. گفتاردرمان می‌تواند به بهبود توانایی واضح حرف زدن کمک کرده، یا استفاده از ابزارهای ارتباطی را آموزش دهد، مانند تخته‌ای که پُر از تصویرهایی از اقلام و فعالیت‌های روزمره است. گفتاردرمان‌ها می‌توانند مشکلات ماهیچه‌های مورداستفاده برای خوردن و بلع را هم رفع نمایند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپ می‌تواند تمرین‌های مناسب و ایمنی آموزش دهد، که قوت، انعطاف‌پذیری، توازن و هماهنگی را افزایش بدهند. این تمرین‌ها می‌توانند به حفظ تحرک تا حد لازم کمک کرده و شاید ریسک افتادن را هم کاهش بدهند.

راهنمایی برای حالت مناسب قرارگیری بدن و استفاده از تکیه‌گاه برای بهتر ایستادن هم می‌توانند شدت بعضی مشکلات حرکتی را کاهش بدهند.

وقتی استفاده از واکر یا صندلی چرخ‌دار لازم شد، فیزیوتراپ می‌تواند راهنمایی لازم برای استفادهٔ درست از این ابزار و حالت قرارگیری را ارائه بدهد. تمرین‌های قبلی هم برای سازگاری با سطح تحرک جدید تغییر می‌کنند.

کاردرمانی

کاردرمان می‌تواند به فرد مبتلا، اعضای خانواده و پرستارهای او با ابزارهای کمکی که توانایی‌های عملکردی را بهبود می‌بخشند، کمک کنند. این استراتژی‌ها عبارت‌اند از:

  • نردهٔ راه‌پله در خانه
  • ابزارهای کمکی برای فعالیت‌هایی مانند حمام کردن و لباس پوشیدن
  • ظروف خوردن و آشامیدن مناسب برای افرادی که مهارت‌های حرکت ظریف محدودی دارند

سبک‌زندگی و مراقبت‌های خانگی

بیماری هانتینگتون و مراقبت در خانه

مدیریت بیماری هانتینگتون به فرد مبتلا، اعضای خانواده و سایر پرستارهایی بستگی دارد که در خانه هستند. همین‌طور که بیماری پیشرفت می‌کند، فرد مبتلا به پرستارهایش وابستگی بیشتری می‌یابد. بعضی از مسائلی که باید به آن‌ها رسیدگی شود و همین‌طور استراتژی‌های مناسب برای مواجهه با آن‌ها، با پیشرفت بیماری، باید تغییر کنند.

خوردن و تغذیه

عواملی که به خوردن و تغذیه مربوط می‌شوند، عبارت‌اند از:

  • افراد مبتلا به بیماری هانتینگتون اغلب با حفظ وزن مناسب بدن مشکل دارند. مشکل در خوردن، نیاز به کالری بیشتر، به‌خاطر تقلای جسمی یا مسائل ناشناختهٔ سوخت‌وسازی ممکن است باعث این مشکل شوند. برای تغذیهٔ مناسب، شاید بیش از سه وعدهٔ غذایی در روز یا استفاده از مکمل‌های غذایی لازم باشد.
  • مشکل با جویدن، بلع و مهارت‌های حرکتی ظریف، می‌توانند مقدار غذایی را که خورده می‌شود کاهش داده، و خطر خفگی را افزایش بدهند. مشکلات را می‌توان با حذف حواس پرتی ها هنگام خوردن غذا و انتخاب غذاهایی که خوردنشان راحت‌تر است، به حداقل رساند. ظرف‌هایی که برای افرادی با مهارت‌های حرکت ظریف محدود طراحی شده‌اند و لیوان‌هایی که نی دارند، می‌توانند مفید باشند.

فرد مبتلا به بیماری هانتینگتون کم‌کم برای خوردن و نوشیدن هم نیازمند کمک می‌شود.

مدیریت اختلال‌های شناختی و روانی

خانواده و پرستارها می‌توانند محیطی برای فرد مبتلا ایجاد کنند، که عوامل استرس‌زا در آن نباشد و چالش‌های شناختی و رفتاری را هم مدیریت نمایند. این استراتژی‌ها عبارت‌اند از:

  • استفاده از تقویم و ابزارهای زمان‌بندی برای کمک به حفظ روال منظم
  • شروع کارها با یادآوری یا کمک
  • اولویت‌بندی و سازمان‌دهی کار یا فعالیت‌ها
  • تقسیم وظایف به گام‌های قابل‌مدیریت
  • ایجاد محیطی که تا حد ممکن آرام، ساده و منظم باشد
  • شناسایی و حذف عوامل استرس‌زایی که باعث ناراحتی، برانگیختگی، افسردگی یا مشکلات دیگر می‌شوند.
  • برای کودکان یا نوجوانانی که به مدرسه می‌روند، مشورت با مسئولین مدرسه به منظور ایجاد برنامهٔ آموزشی اختصاصی مناسب
  • ایجاد فرصت‌هایی برای فرد مبتلا به منظور حفظ تعامل‌های اجتماعی و دوستی‌ها تا حد ممکن

در ادامه بخوانید » کم‌خونی؛27 علائم کم‌خونی،15روش‌ درمان کم خونی


هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع »  mayoclinic

خانه » سلامت

برچسب‌ها: اختلالات روانی ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


آتاکسی چیست؛13دلیل ایجاد،علائم و درمان‌آن
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:49 | بازدید : 153 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

درمان بیماری آتاکسی چیست؟آتاکسی چیست؟دلایل ایجاد آتاکسی چیست؟آسیب ساختاری به مغز چه رابطه ای با آتاکسی دارد؟بیماری آتاکسی چه رابطه ای بیماری ویلسون دارد؟نشانه‌ها و علائم آتاکسی چیست؟چگونگی تشخیص آتاکسی،آیا آتاکسی قابل پیشگیریست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد.

آتاکسی می‌تواند بر هر حرکتی که نیازمند کار کردن عضلات با یکدیگر برای انجام عملی است، مانند راه‌ رفتن، غذا خوردن، برداشتن یک شی و … اثر بگذارد.در این مقاله با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید تا شما را با آتاکسی،دلائل ایجاد‌ آن،علائم و درمان‌آن آشنا کنیم.

مخچه بخشی از مغز است که مسئول هماهنگ کردن حرکات بدن است. وقتی مغز به بخشی از بدن دستور حرکت می‌دهد، سیگنال‌های الکتریکی از طریق نخاع به اعصاب محیطی منتقل می‌شوند و سپس عضله‌ای را تحریک به انقباض می‌کنند و آن عضو شروع به حرکت می‌کند.

هر بخش از بدن اعصاب حسی دارد که اطلاعات مربوط به وضعیت و پروپریوسپشن (proprioception، احساس وضعیت و حرکت اندام‌ها و بدن، بدون استفاده از حس بینایی) را از محیط جمع‌آوری می‌کند، یعنی نشان می‌دهد که بدن در چه جایی از زمان و فضا قرار دارد. این سیگنال‌ها ازطریق همان اعصاب محیطی، ولی از مسیر متفاوتی در نخاع برمی‌گردند. مخچه این اطلاعات و همچنین اطلاعات بینایی دریافت‌شده از چشم‌ها و اطلاعات تعادلی به‌دست‌آمده از سیستم وستیبولار گوش داخلی را دریافت می‌کند تا به نرم و روان کردن حرکت هدفمند فرد کمک کند. کار نکردن یک یا چند مورد از اجزای این مسیر به آتاکسی منجر می‌شود.

آتاکسی مخچه‌ای (Cerebellar ataxia) با ناهنجاری و آسیب (موقتی یا همیشگی) به مخچه ایجاد می‌شود. آتاکسی حسی (Sensory ataxia) زمانی رخ می‌دهد که ستون‌های پشتی نخاع درست عمل نمی‌کنند. آنها مسئول انتقال اطلاعات پروپریوسپشن از بدن به مغز هستند. آسیب به بخش‌هایی از مغز که وظیفه‌ی تفسیر اطلاعات را دارند نیز می‌تواند موجب آتاکسی حسی شود. آتاکسی وستیبولار (Vestibular ataxia) موجب ازدست‌دادن تعادل می‌شود، چون باعث می‌شود که مجراهای وستیبولار درست کار نکنند.

دلایل ایجاد آتاکسی

نقص ژنتیکی از دلایل ابتلا به آتاکسی

عوامل ارثی

گاهی آتاکسی ارثی است و بر اثر نقص ژنتیکی ایجاد می‌شود و گاهی نیز دلیل آن، آسیب ساختاری به مخچه یا نخاع است.

جنسیت

گاهی آتاکسی ژنتیکی وابسته به جنسیت است، یعنی نقص DNA و ژنتیکی روی کروموزوم X یا Y (کروموزوم‌های جنسی) قرار دارد و گاهی نیز اتوزومال است، یعنی ناهنجاری در یکی از ۲۳ جفت کروموزوم دیگر قرار دارد.


حتما بخوانید » تعریق زیاد 12 علت و 17 روش برای درمان آن


آتاکسی اسپینوسروبولار (spinocerebellar) و اپیزودیک (episodic) نمونه‌هایی از آتاکسی اتوزومال غالب (autosomal dominant ataxia) هستند. آتاکسی فردریش (Friedreich ataxia) و آتاکسی تلانژکتازی (ataxia telangiectasia) نیز اتوزوم مغلوب (autosomal recessive) هستند.

آسیب ساختاری به مغز

آسیب ساختاری به مغز می‌تواند بر اثر هر گونه جراحت و آسیبی که خون‌رسانی به بافت مغزی شامل مخچه را کاهش داده یا به آن حمله می‌کند، ایجاد شود. این آسیب می‌تواند تروما و خون ریزی مغزی، سکته مغزی یا تومور مغزی و اسکلروز چندگانه یا ام اس (multiple sclerosis) باشد.

مسمومیت‌ها، مواد شیمیایی و …

مسمومیت‌ها، موادشیمیایی، الکترولیت، اختلال هورمونی و سوء‌ تغذیه نیز دلایل بالقوه‌ای هستند که معمولا به‌طور کلی بر عملکرد مغز و بدن اثر می‌گذارند و ممکن است که اثرات آنها برگشت‌ناپذیر باشد. الکل نیز مسمومیت شایعی است که موجب آتاکسی می‌شود. سایر علت‌ها شامل بسیاری از داروهای تجویزی دارای لیتیوم و داروهای مورداستفاده برای درمان اختلالات تشنج (seizure disorders) هستند. داروهای نشئه‌آور (Recreational drugs، داروهایی که موجب ایجاد حالت خوشی کاذب و احساس نکردن خستگی و تنش‌های روحی می‌شوند) مانند PCP، کتامین (ketamine) و ماری‌جوانا نیز می‌توانند موجب آتاکسی شوند. گاهی مسمومیت غذایی با جیوه نیز موجب آتاکسی می‌شود. کمبود ویتامین B12 و کم کاری تیروئید نیز از علت‌های بالقوه‌ی آتاکسی هستند.


حتما بخوانید »درمان زونا و تسکین درد زونا با سرکه سیب


بیماری ویلسون

بیماری ویلسون بیماری اتوزوم مغلوب است که بر توانایی بدن در متابولیسم مس اثر می‌گذارد و می‌تواند منجر به آتاکسی شود. این بیماری نمونه‌ای است که نشان می‌دهد چرا گاهی دسته‌بندی آتاکسی دشوار است. چون آتاکسی هم دلایل ژنتیکی دارد وهم دلایل ساختاری.

بیماری سلیاک

بیماری سلیاک بیماری‌ای با واسطه‌ی سیستم ایمنی (immune-mediated illness) است که معمولا صرفا به‌عنوان اختلالی گوارشی درنظرگرفته می‌شود که در آن بدن نمی‌تواند گلوتن را هضم کند. ولی این بیماری می‌تواند بر اندام‌های فراوان دیگری در بدن نیز اثر بگذارد. آتاکسی مرتبط با گلوتن می‌تواند یکی از دلایل آتاکسی ایدیوپاتیک پراکنده (sporadic idiopathic ataxia) باشد.

گروهی از بیماران مبتلا به آتاکسی نیز وجود دارند که دلیل بیماری آنها مشخص نیست. این نوع آتاکسی در دسته‌ی آتاکسی ایدیوپاتیک (idiopathic ataxia) قرار می‌گیرد.

نشانه‌ها و علائم آتاکسی

نشانه‌های آتاکسی بسته به اینکه کدام بخش مغز یا بدن تحت‌تأثیر قرار گرفته، متفاوت است. معمولا نبود هماهنگی، ویژگی مشترک تمام نشانه‌های آتاکسی است. نشانه‌های آتاکسی عبارت‌اند از:

  • مشکل در راه رفتن یا گام برداشتن متزلزل و لرزان که معمولا با راه رفتن با پاهای باز (wide-based) و تلوتلو خوردن همراه است. این مشکل می‌تواند موجب سکندری خوردن و افتادن بیمار شود.
  • گفتار بیمار، بریده‌بریده و آهسته است و ریتم کلماتی که می‌گوید، غیرطبیعی است.
  • بلعیدن برای بیمار دشوار است و گاهی غذا یا مایعات (به‌ویژه مایعات) در گلوی بیمار گیر می‌کند و باعث ایجاد احساس خفگی می‌شود.
  • مشکل در استفاده از دست‌ها و انگشتان برای بستن دکمه‌های پیراهن یا برداشتن چنگال و قاشق در زمان غذا خوردن. نوشتن، تایپ کردن با صفحه کلید، دوختن و نواختن آلات موسیقی نیز می‌تواند دچار مشکل شود.
  • نیستاگموس (Nystagmus) اصطلاحی است که برای توصیف حرکات سریع و غیرارادی چشم استفاده می‌شود، حرکاتی که در آن چشم‌ها به‌سرعت عقب و جلو می‌روند. نیستاگموس می‌تواند موجب تاری دید و مشکل در خواندن یا حرکت دادن چشم‌ها از یک کلمه به کلمه‌ی بعدی شود.
  • خستگی، شکایت معمول این بیماران است. احتمالا دلیل خستگی این افراد این است که عضلات بدن آنها باید سخت‌تر کار کنند تا در انجام فعالیت‌های روزانه بر ناهماهنگی موجود غلبه کنند.

تشخیص آتاکسی

روش های تشخیص ابتلا به آتاکسی

بررسی سابقه‌ی پزشکی فرد و معاینه‌ی جسمی برای تشخیص بالینی فرایند بیماریِ ناشی از آتاکسی ضروری است. ممکن است که پزشک سؤالاتی درمورد قرار گرفتن فرد درمعرض مواد شیمیایی و سایر سموم مطرح کند. بررسی سابقه‌ی پزشکی می‌تواند کاوش در سابقه‌ی خانوادگی فرد را نیز شامل شود و پزشک درمورد اقوام و بستگانی که مبتلا به مشکلات عصبی هستند، سؤالاتی کند. آزمایش عصبی بر جست‌وجو برای ضعف عضلانی و وجود تغییراتی در حس‌های فرد متمرکز است.

برای بررسی وجود اختلالات الکترولیت و شیمیایی و یافتن داروهای سمی و سایر سموم از تست‌های آزمایشگاهی (آزمایش خون، ادرار، پونکسیون کمری) استفاده می‌شود. گاهی نیز برای تشخیص آتاکسی به سی‌تی‌اسکن یا MRI مغز و نخاع نیاز داریم. زمانی که درمورد نوروپاتی محیطی (peripheral neuropathy) (اعصاب بیرون مغز و نخاع) نگرانی‌هایی وجود دارد، انجام بررسی‌های هدایت عصبی (Nerve conduction studies) می‌تواند مفید باشد. برای بررسی احتمال وجود علت خانوادگی یا ژنتیکی، می‌توانیم از آزمایش ژنتیکی استفاده کنیم.


حتما بخوانید » آموزش درمان لکه های قهوه ای صورت


دلایل بالقوه‌ی فراوانی برای آتاکسی وجود دارد و تشخیص قطعی دلیل اصلی می‌تواند زمان‌بر باشد. ممکن است که متخصص مراقبت‌های بهداشتی اولیه، برای تشخیص علت قطعی و دلیل اساسی آتاکسی از متخصص داخلی یا متخصص مغز و اعصاب، مشاوره و کمک بگیرد.

درمان آتاکسی

درمان آتاکسی به علت اصلی و ریشه‌ای ایجادکننده‌ی آن بستگی دارد. اگر مشخص شود که آتاکسی برگشت‌ناپذیر است، درمان‌های فیزیکی مبنای اصلی مراقبت‌های پزشکی را تشکیل می‌دهند و بر ایمنی، تحرک، به‌حداکثررساندن عملکرد بدن و بالا بردن کیفیت زندگی، تمرکز می‌شود.


حتما بخوانید »ریزش مو در تابستان،علت،پیشگیری و درمان2020


پیش‌آگهی آتاکسی

آتاکسی نشانه‌ی بیماری یا عارضه‌ای اساسی است و پیش‌آگهی آن به واکنش بدن به درمان آن علت اصلی بستگی دارد. برای نمونه، بعضی از دلایل ایجادکننده‌ی آتاکسی (مانند نامتعادلی الکترولیتی، قرار گرفتن درمعرض بعضی مواد شیمیایی) برگشت‌پذیر هستند، بنابراین پیش‌آگهی خوب است، ولی علت‌های دیگری نیز وجود دارند (مانند دلایل ژنتیکی، آسیب‌های ناشی از مصرف الکل برگشت‌ناپذیر) که پیش‌آگهی متوسط تا ضعیفی دارند.

قابل پیشگیری بودن آتاکسی

ازآنجاکه آتاکسی نشانه‌ی بیماری‌ای اساسی و ریشه‌ای است، لزوما قابل پیشگیری نیست. ولی پرهیز از علل خارجی آتاکسی (مواد شیمیایی و سموم محیطی) می‌تواند به جلوگیری از ابتلای افراد به آتاکسی کمک کند. درحال حاضر، علل ژنتیکی آتاکسی پیشگیری نمی‌شوند.


در ادامه بخوانید »هانتینگتون؛درمان،علائم،عوارض و روش های تشخیص آن2020


هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع » medicinenet

خانه » سلامت

برچسب‌ها: مغز و اعصاب ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


پماد کالامین نحوه مصرف عوارض و نکاتی که باید بدانید
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:48 | بازدید : 158 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )

ترکیبات پماد کالامین چیست؟موارد مصرف پماد کالامین چیست؟نحوۀ مصرف پماد کالامین چیست؟عوارض جانبی پماد کالامین چیست؟نکات مهم درباره پماد کالامین چیست؟

در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد.

پماد کالامین داروی بدون نسخه‌ای است که برای درمان خارش‌های خفیف استفاده می‌شود که به آن پروریتوس یا خارش بیمارگونه هم می‌گویند. همچنین می‌تواند به خشک‌کردن تحریکات ترشحی پوست کمک کند. در این مطلب، موارد مصرف پماد کالامین،نحوۀ مصرف و عوارض جانبی آن را به‌طور مفصل شرح داده‌ایم،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.

ترکیبات پماد کالامین

جزء فعال در پماد کالامین ترکیب روی (زینک) اکسید و آهن (فریک) اکسید ۰٫۵ درصد است. آهن اکسید رنگ صورتی خاصی در این پماد ایجاد می‌کند.

همچنین پماد کالامین معمولا دارای ترکیبات غیرفعال مانند موارد زیر است:

  • آب خالص؛
  • گلیسرین؛
  • کلسیم هیدروکسید؛
  • ماگمای بنتونیت (مادۀ حجم‌دهنده و روکش در مواد دارویی).

پماد کالامین مانند دیگر داروهای عمومی، بدون نسخه در داروخانه‌ها موجود است و در فهرست سازمان بهداشت جهانی (WHO) در دستهٔ داروهای ضدالتهابی و ضدخارش همراه با موارد زیر قرار می‌گیرد:

  • بتامتازون؛
  • هیدروکورتیزون؛
  • پردنیزولون.

موارد مصرف پماد کالامین

پماد کالامین تسکین‌دهندۀ صورتی رنگی است که می‌تواند به خلاصی از بعضی بیماری های پوستی کمک کند. در ادامه با این بیماری‌ها آشنا می‌شوید:

کالامین و گیاهان سمی

به پیشنهاد سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بهتر است برای رفع خارش‌هایی که گیاهان سمی مثل بلوط سمی، پیچک سمی و سماق سمی ایجاد می‌کنند، از داروهای بدون نسخۀ موضعی مثل کالامین استفاده شود.

علاوه ‌بر تسکین خارش و ناراحتی‌هایی که این گیاهان ایجاد می‌کنند، می‌توان از این پماد برای خشک‌کردن تراوش و ترشح این تحریکات پوستی هم کمک گرفت.

کالامین و نیش حشرات

پماد کالامین برای نیش حشرات

این پماد برای تعدیل واکنش‌های خفیف به گزش و نیش حشرات پیشنهاد می‌شود. به همین منظور باید روزانه چندین بار پماد کالامین را روی ناحیۀ مورد نظر بزنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که علائم نیش یا گزش از بین برود.

به‌عنوان جایگزینی برای پماد کالامین، می‌توان از خمیر جوش‌شیرین یا کرم ۰٫۵ تا ۱ درصد هیدروکورتیزون استفاده کرد. اگر درمان‌های موضعی مؤثر نبود، می‌توانید سراغ آنتی هیستامین خوراکی مثل بنادریل بروید.


حتما بخوانید» فلوتیکازون اسپری بینی عوارض،موارد مصرف،نکات مربوط به آن


کالامین و آبله‌مرغان

بر اساس توصیهٔ مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) در آمریکا، پماد کالامین می‌تواند به تسکین علائم آبله‌مرغان و جلوگیری از عفونت های پوستی کمک کند.

به پیشنهاد CDC، برای کمک به رفع خارش آبله‌مرغان حمام آب سرد با جوش شیرین یا جوی دوسر کلوئیدی بگیرید. سپس پماد کالامین را روی محل مورد نظر بزنید.


حتما بخوانید » ملوکسیکام;عوارض،نحوه مصرف و تداخل دارویی


کالامین و زونا

داروهای ضدویروسی مثل آسیکلوویر و فامسیکلوویر می‌توانند طول دوره و شدت زونا را کاهش دهند. همراه با این داروها می‌توان از پماد کالامین و سایر اقدامات خود مراقبتی استفاده کرد تا به کاهش درد و خارش کمک کند. این اقدامات در ادامه آورده شده است :

  • کمپرس‌های مرطوب؛
  • حمام جوی دوسر کلوئیدی؛
  • مسکن‌ها.

کالامین و بیماری خارش شناگر

اگر در آبی شنا کنید که به انگل‌های خاصی آلوده است، ممکن است به نوعی تحریک پوستی مبتلا شوید که به آن خارش شناگر می‌گویند. اگر خراشی روی پوست‌تان دارید، در معرض عفونت هستید؛ بنابراین برای کمتر کردن خارش می‌توانید از موارد زیر استفاده کنید:

  • پماد کالامین؛
  • کرم‌های کوتیکواستروئیدی؛
  • حمام جوی دوسر کلوئیدی.

کالامین و بیماری گال

1 daa9d8a7d984d8a7d985db8cd986

برای راحت‌شدن از خارش ناشی از گال (بیماری پوستی که نوعی انگل ایجاد می‌کند)، می‌توانید از پماد کالامین استفاده کنید و دوش آب سرد بگیرید. به یاد داشته باشید که پماد کالامین فقط علائم گال را از بین می‌برد و کنه یا تخم‌های آن را نمی‌کشد.

اگر خارش خیلی شدیدی بود، درمورد مصرف آنتی‌هیستامین خوراکی با پزشک مشورت کنید.

سایر مراحل مهم در زمان درمان گال در زیر آورده شده است:

  • لباس‌ها، حوله‌ها و ملافه‌ها را در آب داغ بشویید؛
  • مواد شسته شده را در دمای ۶۰ درجۀ سانتی‌گراد یا بالاتر خشک کنید؛
  • فرش و اثاثیه را با جاروبرقی تمیز کنید.

کالامین و نیش چیگر (شبیه کنه)

چیگرها کنه‌هایی هستند که از پوست انسان تغذیه می‌کنند. آنها موجب التهاب پوست، جوش و خارش پوست می‌شوند. اگر فکر می‌کنید که چیگر شما را گزیده است، محل گزش را با آب و صابون بشورید. سپس مقداری پماد کالامین روی محل گزش بزنید تا خارش تسکین پیدا کند.

سایر روش‌ها برای رفع خارش شامل کمپرس یخ یا کرم بدون نسخۀ ضدخارش است. خراش بهجای‌مانده از نیش می‌تواند عفونت ایجاد کند.

 کالامین و سوختگی‌های خفیف

ممکن است کالامین بسیاری از التهابات پوستی مثل سوختگی‌های خفیف را تسکین دهد.


حتما بخوانید » قرص بیوتین یا ویتامین اچ (B7) افزایش رشد مو+نحوه مصرف


نحوۀ مصرف پماد کالامین

پماد کالامین فقط برای مصارف خارجی استفاده می‌شود.

احتیاط: در موارد زیر نباید از پماد کالامین استفاده کرد:
التهاب؛
استفاده چشمی؛
استفاده برای غشای مخاطی مانند داخل بینی، دهان، ناحیۀ معقد و دستگاه تناسلی.

می‌توانید از پماد کالامین برای کودکان هم استفاده کنید؛ اما این پماد را در جای مطمئن قرار دهید و زمانی ‌که از پماد استفاده نمی‌کنید، آن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.

اگر پماد کالامین درون چشم، دهان یا سایر مناطقی که توصیه نمی‌شود رفت، آن ناحیه را با آب فراوان بشویید. درصورت بلعیدن پماد به مراکز درمانی مراجعه کنید.

روش مصرف پماد کالامین:

  • درصورت محلول بودن، قبل از استفاده، بطری را به خوبی تکان دهید؛
  • تکۀ کوچکی از پنبه یا دستمال مشابهی را به پماد آغشته کنید؛
  • پنبه را به ناحیۀ پوستی مورد نظر بزنید؛
  • اجازه دهید پماد روی پوست‌تان خشک شود؛
  • تا جایی‌ که لازم است این کار را تکرار کنید.

عوارض جانبی پماد کالامین

پماد کالامین عوارض جانبی بسیار کمی دارد. با‌این‌حال اگر دچار التهاب پوستی شدید، مصرف را متوقف کنید و درمورد داروی جایگزین با پزشک مشورت کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

2 daa9d8a7d984d8a7d985db8cd986

زمانی که از پماد کالامین استفاده می‌کنید، در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • وضعیت شما بدتر شد؛
  • علائمتان بیشتر از ۷ روز طول کشید؛
  • علائمتان برطرف شد اما بعد از چند روز برگشت.

درصورت بروز واکنش‌های حساسیتی جدی‌ ـ که نادر است ـ مثل کهیر، ورم صورت، زبان یا گلو با اورژانس تماس بگیرید.

درصورت بلعیدن پماد کالامین به مراکز درمانی مراجعه کنید.

نکات مهم درباره پماد کالامین

پماد کالامین در دستۀ داروهای بدون نسخه‌ای است که می‌تواند به تسکین خارش‌های ناشی از التهاب پوستی خفیف کمک کند. همچنین می‌تواند به خشک‌کردن تراوش و ترشحاتی که در اثر واکنش به گیاهان سمی مثل بلوط سمی، پیچک سمی و سماق سمی کمک کند.

پماد کالامین برای درمان نیست، اما می‌تواند علائم را تسکین دهد. این دارو فقط برای استعمال خارجی است و عوارض جانبی بسیار کمی دارد.

اگر به اشتباه پماد را بلعیدید، سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید.

برای آگاهی‌ بخشیدن به اطرافیان خود، این مطلب را با عزیزانتان در میان بگذارید. بی‌صبرانه منتظر نکته‌ها و پیشنهادهای دلگرم‌کنندۀ شما هستیم.


در ادامه بخوانید » چای خوش طعم؛نحوه دم کردن چای نشاط‌آور


هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع » healthline

خانه » سلامت

برچسب‌ها: کالامین ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


آلزایمر؛مراحل بیماری آلزایمر چیست؟
شنبه 9 اسفند 1399 ساعت 16:48 | بازدید : 136 | نویسنده : مهدیار | ( نظرات )
برچسب‌ها: بیماری آلزایمر ,

موضوعات مرتبط: سلامت , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
نویسندگان
لینک دوستان
آخرین مطالب
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



دیگر موارد
چت باکس

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)
تبادل لینک هوشمند

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان جی فان و آدرس jfun.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 1152
:: کل نظرات : 0

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 3

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 497
:: باردید دیروز : 1154
:: بازدید هفته : 2612
:: بازدید ماه : 5003
:: بازدید سال : 13780
:: بازدید کلی : 13780